dissabte, 21 de febrer del 2009

Quants tipus de pirates trobem???

No sé si a vosaltres també us haurà passat, però nosaltres vam veure com a mesura que avançava la nostra lectura de L'illa del tresor se'ns plantejaven algunes qüestions: és el mateix un pirata que un bucaner?I els corsaris que són?

Entre les tres vam intentar resoldre aquests dubtes, però vam pensar que potser no erem les úniques que es feien aquestes preguntes i hem decidit compartir la resposta amb vosaltres. Esperem que us sigui útil!

Pirata: persona que es dedica al abordatge de vaixells al mar per robar. Aquest nom prové d’una paraula grega “peirao” que significa “aquell que emprèn” o “aquell que busca fortuna.
Aquestes persones amb l’únic objectiu del lucre personal, aconseguien grans botins després de la captura de vaixells i la venta de tot allò de valor capturat, el buc, peces d’artilleria, esclaus i rescats per passatgers .
El seu mètode de lluita era fonamentalment destruir les veles del vaixell per tal d’impedir la seva capacitat de maniobrar i fugir.

Corsari: es aquell navegant “patrocinat” per un país, és a dir, un país li atorgava un permís anomenat Patent de Cors pel qual podia practicar la pirateria contra vaixells dels països enemics rebent a canvi una part del botí. L’altra part anava a parar a la nació que atorgava la patent. La activitat corsària va estar sempre a càrrec de particulars que armaven bucs una vegada havien obtingut la patent i que recuperaven la seva inversió amb el botí obtingut amb els vaixells i amb els rescats per passatgers. La principal diferencia amb el pirata és que aquest podia atacar qualsevol vaixell i no havia de repartir el botí amb ningú.

Bucaner: era en el seu origen un habitant de la part occidental de l’illa de La Espanyola, actual Haití i República Dominicana, que es dedicava a caçar vaques i porcs salvatges per bucanear, és a dir, fumar la carn i vendre-la als vaixells que navegaven per les aigües del mar Carib.
Quan les autoritats espanyoles van exterminar als animals en què es basava el comerç dels bucaners, i les autoritats franceses, que governaven la Tortuga, van dictar lleis en contra seva, molts d’ells es van establir a l’illa de la Tortuga unint-se als filibusters, per dedicar-se a la pirateria, sobretot contra els espanyols.

Filibuster: era aquell pirata que al segle XVII formava part dels grups que actuaven al mar de les Antilles. La seva característica especial, que el diferenciava d’altres pirates, era que no s’allunyava de la costa, la bordejava i saquejava les localitats costeres.

1 comentari:

  1. Hola :D
    me gustaría saber de donde sacaste esta información, es que me interesa mucho el tema de la piratería y estoy en la parte de las diferencias entre estos piratas con nombres diferentes :)
    me podrías informar??
    un saludo

    ResponElimina